
Els canvis en el PIRMI han generat diferses manifestacions i concentracions els darrers mesos. Foto: aragirona.cat / ACN
COMUNICAT SOBRE LA RENDA MÍNIMA D’INSERCIÓ (RMI)
DE LES ENTITATS SOCIALS DE GIRONA
El PIRMI es va crear com una acció de solidaritat de caràcter universal envers els ciutadans i ciutadanes amb greus dificultats econòmiques i socials i , alhora, per ser un instrument d’inserció mitjançant un tractament integral de les situacions de pobresa i marginació.
Amb la reforma de l’actual Llei, la finalitat principal del PIRMI, la inserció sociolaboral i la lluita contra la pobresa, es veu reduïda en molts aspectes importants, limitant les possibilitats de donar noves oportunitats a les persones que es troben amb dificultats econòmiques per a subsistir i que han de buscar suport i respostes en les entitats socials que treballem en el territori.
La nova Llei de la RMI suposa:
- Un enduriment en l’accés a la prestació de les persones nouvingudes a Catalunya, siguin estrangeres o d’altres comunitats autònomes, fent que l’escletxa de la desigualtat social sigui cada cop més gran i per més temps.
- Abocar les persones que deixen de cobrar una prestació d’atur i no han trobat feina, a haver de viure en la pobresa absoluta durant un any per tenir dret a la RMI.
- Una dilació fins a 4 mesos per a saber l’acord definitiu sobre la resolució de l’expedient per part del Departament de Benestar Social i Família, donant sentit negatiu al silenci administratiu, una mesura sorprenent que deixa en situació d’indefensió davant de l’Administració als ciutadans.
- Haver d’augmentar els ajuts d’urgència des de les entitats socials i ens locals del territori amb els seus recursos propis, fins que el sol·licitant comenci a rebre la prestació, o no.
- Que aquesta prestació deixi de ser un dret universal, ja que l’accés a la prestació o el manteniment d’aquesta estan condicionats ara per la Llei de pressupostos, la qual cosa pot significar, a la pràctica, que la prestació no es modifiqui a l’alça sinó que, en el pitjor dels casos, es modifiqui a la baixa.
- No poder superar el Sou Mínim Interprofessional (SMI: 641,40’- €/mes) amb l’import de la RMI i els complementaris, independentment del nombre de components de la unitat familiar, la qual cosa augmenta el nivell de vulnerabilitat de les famílies.
- Establir una durada màxima de la prestació si no es compleixen uns determinats requisits i circumstàncies, deixant sense cobertura a persones amb perfils de molt difícil ocupabilitat.
- No garantir i limitar l’accés a la RMI a persones sol·licitants que reuneixen tots i cadascun dels requisits, però que els seus expedients poden no ser aprovats per manca de disponibilitat pressupostària.
Totes les modificacions introduïdes a la Llei semblen tenir el mateix objectiu: reduir el nombre de sol·licitants i beneficiaris i produir estalvi econòmic. La RMI deixa de ser una prestació garantida i queda sotmesa a pressupost, amb la qual cosa la lluita contra la pobresa i a favor de la inserció social es veuran compromeses de manera important.
D’altra banda, aquesta Llei no només no introdueix cap millora de cara a la intervenció social amb les persones que es troben en situació de pobresa, sinó que elimina alguna de les millores que s’havien establert fins al moment.
Per tot això, demanem:
Que el Departament de Benestar Social i Família:
- Garanteixi la RMI com la millor via d’inserció sociolaboral i de lluita contra la pobresa.
- Resolgui en el mínim temps possible els expedients de sol·licituds de RMI.
- Vinculi el pagament de la primera ajuda a la resolució de l’expedient.
- Resolgui i revisi els expedients a través de professionals qualificats per a aquesta tasca del món social.
- Augmenti o mantingui el pressupost destinat a la RMI i als ajuts complementaris.
- Implementi nous programes per a la inserció sociolaboral de les persones perceptores de la RMI.
Que els consells comarcals, ajuntaments de la província i la Diputació de Girona:
- Augmentin o mantinguin el pressupost destinat a la lluita contra la pobresa i l’exclusió social.
- Implementin nous programes per a la inserció sociolaboral de les persones perceptores de la RMI.
Entitats signants:
Fundació SER.GI – Federació Catalana de Voluntariat Social de Girona – Fundació Institut de Reinserció Social-IreS – Fundació Privada Plataforma Educativa – Fundació Privada Astres – Fundació Privada Gentis – Fundació Privada Infància i Família – Fundació Privada Utopia – Fundació Privada Resilis – Eina Activa Empresa d’Inserció, sl – Associació Acció Social Integral – Associació Acciona’t – ACCEM Girona – Associació Acció Social Astres – Càritas Diocesana de Girona
Girona, gener de 2012
0 Responses
Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.