Skip to content


8M: desigualtat salarial i tercer sector

El 8 de març es celebra el dia internacional de la dona, una jornada en el que es recorda la lluita feminista per la igualtat, en la que es posen de relleu les desigualtats de gènere que avui encara existeixen entre homes i dones.
Un dels àmbits on es produeix i reprodueix aquesta desigualtat és el laboral i bona prova d’aquesta desigualtat és la pròpia existència i necessitat d’una comissió d’igualtat, que treballa sobretot en clau de gènere.

La discriminació de les dones en l’àmbit laboral és una llosa que encara pesa amb dinàmiques i inèrcies que costen molt de trencar, i que sobrepassen el propi àmbit estrictament laboral ja que afecten a la conciliació i a la major dedicació de les dones a les tasques de cura de familiars ascendents i descendents. Aquets fet es tradueix en que són sobretot les dones qui pateixen una major temporalitat en els seus contractes, qui tenen més jornades parcials i qui generalment aparquen la seva vida laboral davant la necessitat d’atenció i cura a familiars grans o infants; és a dir, la taxa d’ocupació femenina és més baixa que la masculina i són les dones les que menys ingressos tenen, menys cotitzen i per tant menys prestació d’atur o de jubilació tindran.

La Taula del Tercer Sector esmentava aquesta setmana que set de cada deu persones treballadores que cobren menys de 1.000 euros són dones; des de les entitats socials sabem de fa anys que la pobresa és sobretot femenina.
Per poc que observem al nostre voltant aquesta és una realitat que podrem reconèixer fàcilment. I enguany hi afegim el focus de la desigualtat salarial, les diferències de salaris entre homes i dones per una mateixa feina, per un mateix lloc de treball.

Fa un any el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va presentar els resultats de l’estudi “La situació de desigualtat salarial a Catalunya entre homes i dones”, amb dades recollides de l’any 2014, i la principal, i preocupant conclusió de l’estudi era que de mitjana les dones guanyen en termes anuals un 26% menys que els homes; aquesta xifra s’enfilava al 46% en les franges salarials més baixes. El salari mitjà anual de les dones era més de set mil euros més baix que el dels homes.

I al tercer sector? Les dades de la 2a edició de l’Anuari de l’Ocupació del Tercer Sector Social de Catalunya 2016 de la Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya situa la bretxa salarial de gènere al voltant del 2%, definint-la d’irrellevant, davant el prop del 24% del mercat laboral català. Pel que fa a la parcialitat el 58% de les dones contractades ho fan a jornada parcial i un 42% a complerta, mentre que amb dades globals (homes i dones) el 53% de les persones contractades tenen un contracte a temps parcial mentre que el 47% restant disposa d’un contracte a temps complet; convé tenir present, a més, que les dones representen, de mitjana, el 76% de les plantilles de les entitats del tercer sector social.

Les entitats socials no vivim al marge de la desigualtat de gènere, tampoc la salarial encara que, en aquets cas la seva incidència sigui menor; la desigualtat és encara avui un greu error del sistema i ens interpel·la a totes i tots, a dones i homes; des de la Comissió d’Igualtat hi seguirem compromesos, hi seguirem treballant.

Comissió d’Igualtat de Plataforma Educativa

Be Sociable, Share!

Posted in comissió igualtat, participació, Plataforma Educativa, tercer sector.0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

You must be logged in to post a comment.Un projecte de:
Forma part de:
En col·laboració amb:
xarxanet.org - Entitats i voluntaris per un món millor